BOSC TANCAT, centre d'oci i aventura
Barcelona Vallès Occidental
 
Castells: El gran Clàssic
Ruta “Castells de Lleida: Un Viatge al Passat”
Lleida Noguera 30-50 persones
19,70€
"La Botiga" - Hab. Superior amb Jacuzzi
Habitacions amb encant a Montsonís Medieval
Lleida Noguera 2 persones
40.70€
santdeldia

Sant del dia

Sant Robert Belarmino, jesuïta, bisbe i doctor; Narcís, bisbe; Gordià i Macri, màrtirs; Lambert, pagès; santa Ariadna, màrtir; santa Coloma, verge i màrtir; Hildegarda, verge

De sant Lambert, es diu que era pagès, i moltes dites ens fan avinent que no li agradava gaire treballar, per això moltes vegades se'l veia ociós, encara que ell deia que feia reflexió. La gent del seu voltant l'agafà com a model de poc treball, ja que consideraven que treballar molt era perdre el temps, i que calia treballar poc (el suficient per a viure), com feia en Lambert, cosa que ell defensava dient que quan hom mor no s'emporta res, per això no cal deixar res. D'aquí la famosa dita de: Cal treballar poc, com sant Lambert, perquè qui més hi fa, més hi perd.

El tercer diumenge de setembre se celebren diversos aplecs a les comarques ponentines. Així tenim que a Tarrés es fa el de la Santa Creu. En els seus goigs particulars es canta:

Venerem la Creu amiga
a l'ermita de Tarrés,
airosa com una espiga
enmig de blats i ametllers.
Aquí la fe és melodia
quan cantem a plena veu:
Per Jesús s'amorosia
la duresa de la Creu.

A l'Horta de Lleida se celebra l'aplec de la Mare de Déu de Grenyana (i la Festa Major de la partida), la troballa de la qual és atribuïda a un bou que pasturava, i que cada dia anava al mateix indret i s'agenollava davant una cova. Estranyat el pastor d'aquest comportament mirà bé l'indret i va descobrir-hi la imatge de Maria, i en aquell mateix lloc s'hi va bastir la capella.

El nom d'aquesta imatge ve del propietari de les terres, que llavors era Berenguer de Grenyana.

Puig de Vós lo món confia
Reina del Cel sobirana:
Ampareu-nos nit i dia
Verge pura de Grenyana.

El poble d'Alcoletge sempre s'ha mantingut fidel a acudir a la cita anyal de l'aplec des de temps immemorial, o potser des d'aquell llunyà 1340 en què Benet XII concedí determinades indulgències al santuari.

Antigament tot el poble en pes s'hi traslladava, fins al punt que quan hi havia la barca que feia el servei de passatge al riu, al preu de dues pessetes, aquesta no parava de fer viatges d'una riba a l'altra.

La gent de la població ha mantingut la tradició de menjar catxipanda en aquest dia, i també tota mena de rostits i llonganissa. La cançó típica d'aquesta diada, que cantaven tots els grups o colles, era:

Anem a Grenyana,
anem-hi alegrement,
diada com aquesta
hi fa cap molta gent,
els uns mengen pollastre
i els altres bacallà,
i els altres toquen guitarres
i els altres a ballar.

També el tercer diumenge de setembre té lloc la pujada comarcana, amb Balaguer al capdavant, al santuari de la Mare de Déu de Montalegre de Vilanova de la Sal. La devoció a la Mare de Déu de Montalegre està molt estesa per tota la Noguera i també a fora. Tot i que avui hi puja molta gent, és el primer dia de maig la festa gran de Montalegre, i és quan la corrua de gent vinguda de totes bandes van ascendint fins a l'ermita.

Abans eren molts els que hi acudien a cercar remei als seus mals, i fou costum en temps no gaire llunyans que el qui es guaria fes ofrena a la Verge de Montalegre del mateix pes de blat que ell pesava. És a dir, si la persona que es guaria pesava seixanta quilos, donava seixanta quilos de blat.

En estas altas montanyas
Vós, haveu volgut restar,
perquè de terres estranyes
vos vinguin a visitar;
concediu-nos tot favor
puix que sou tan exaltada:
Mare del que'ns dóna vida
Montalegre nomenada.

El poble del Gos continua fent festa votiva a sant Sebastià el 17 de setembre per haver-los lliurat del còlera.

Antigament se celebrava una fira a es Bòrdes el dia 17 de setembre, que atreia gent de tota la vall i també del costat francès. Avui per falta de bestiar, la fira ha desaparegut, ja que el que predomina és el sector turístic, d'hostaleria i altres serveis.

Autor: Joan Bellmunt i Figueras

© Castells de Lleida S.L. | VIATGES MONTILINE 14, SL - Llicència 1434 | C/ Major 14, 25737 - Montsonís. | Tel: 973 40 20 45 | Cif: b25311242 | - Privacitat | Legal | Qui som
esto es un tooltip message