BOSC TANCAT, centre d'oci i aventura
Barcelona Vallès Occidental
 
Castells: El gran Clàssic
Ruta “Castells de Lleida: Un Viatge al Passat”
Lleida Noguera 30-50 persones
19,70€
"La Botiga" - Hab. Superior amb Jacuzzi
Habitacions amb encant a Montsonís Medieval
Lleida Noguera 2 persones
40.70€
santdeldia

Sant del dia

Sants Canut, rei i màrtir; Màrius, Gumersind, Geronci, Sadurní, Abacum, Germànic i Poncià, màrtirs; Remigi, bisbe; santes Marta i Pia, màrtirs

Una estrofa dels goigs de Sant Abacum canten:
De les famílies cristianes
sou un perfecte exemplar,
feu que no regnen en sa llar
discòrdies i modes profanes;
verola, tifus i altres mals
allunyeu d'elles piadós.

Avui és la vigília d'una de les festes més celebrades arreu de la nostra geografia: Sant Sebastià.

Tot i que en temps passat eren la pràctica totalitat de pobles els que celebraven festa en honor d'aquest sant, avui en dia encara són infinitat els que el tenen com a festiu, i alguns ja comencen la vigília, com per exemple el Pont de Suert on s'inicien les festes de la confraria amb un sopar, i també la Seu d'Urgell.

L'activitat d'aquests llocs ja es deixa notar durant el dia d'avui, vigília, i de manera especial a la tarda. Els preparatius fan que hi hagi una gran animació ja que molts pobles continuen celebrant en aquests dies la seva Festa Major d'hivern, la qual ja es veu anunciada per part dels músics que fan els pertinents cercaviles.

El Pont de Suert veu com el dia d'avui es reuneixen més de 400 confrares (només homes), per al sopar tradicional del dia 19 de gener, i que consta de cols, sopes i sardines, donant continuïtat a una tradició bàsicament religiosa i gastronòmica. L'inici d'aquesta confraria de Sant Sebastià ens pervé de l'any 1586.

També a la Seu d'Urgell la germandat de Sant Sebastià, que té cura de la bona organització de les celebracions, inicia la seva festa a la sala d'actes de l'Ajuntament de manera oficial i solemne, i a continuació segueix amb el repartiment tradicional de torrades de pa amb oli i all, codonyat, i complements gastronòmics diversos, exclusivament per als membres de la germandat.

Autor: Joan Bellmunt i Figueras

© Castells de Lleida S.L. | VIATGES MONTILINE 14, SL - Llicència 1434 | C/ Major 14, 25737 - Montsonís. | Tel: 973 40 20 45 | Cif: b25311242 | - Privacitat | Legal | Qui som
esto es un tooltip message