REGALA MONTSONÍS! Des de 34
Montsonís Experiència Medieval
Lleida Noguera
 
BOSC TANCAT, centre d'oci i aventura
Barcelona Vallès Occidental
 
Castells: El gran Clàssic
Ruta “Castells de Lleida: Un Viatge al Passat”
Lleida Noguera 30-50 persones
19,70€
"La Botiga" - Hab. Superior amb Jacuzzi
Habitacions amb encant a Montsonís Medieval
Lleida Noguera 2 persones
40.70€
santdeldia

Sant del dia

Sant Mateu, apòstol i evangelista; Jonàs, profeta; Isaci, bisbe, màrtir; Meleci, bisbe; santa Ifigènia, verge

És sabut que sant Mateu era cobrador d'impostos, i va deixar-ho en veure Jesús. És per aquest motiu que els recaptadors i cobradors tenen sant Mateu com a patró, però cal afegir que avui, com llavors, els cobradors d'impostos per molt que s'encomanin al seu patró no gaudeixen ni de l'acceptació ni de l'estima de la resta dels humans, i més aviat són mirats de mal ull.

A Puigverd d'Agramunt aquest és el dia de la Festa Major, en honor de sant Mateu, per vot del poble. Actualment encara es conserva aquesta tradició, celebrant-se joiosament aquest dia. També Agulló té aquest sant per patró i és quan la població celebra la seva festa gran.

Aquest sant ha donat peu a molts adagis de la pagesia, i sobretot quan aquests havien de fer totes les feines amb animals, una de les quals era la sembra. Per això els adagis referint-se a aquesta feina i en aquest dia, diuen:

Si vols bon sementer, per Sant Mateu sembra el primer.

Per Sant Mateu, sembra arreu, si l'endemà hi vas, tard faràs.

Si fa bo per Sant Mateu, prepara les bótes i l'arreu.

Per Sant Mateu, l'estiu adéu.

Cal pensar que antigament aquests adagis tenien el seu sentit, car eren molts els dies de feina a sembrar amb animal, i més encara quan per la diada de Tots Sants calia haver acabat de sembrar, ja que en el món pagès hi havia la creença que si havien acabat de sembrar, els difunts de la família protegirien la naixença i el creixement d'aquells sembrats.

A Lladurs avui celebraven la seva tradicional fira, a la qual hi duien molts animals. Aquesta fira del dia 21 es feia als camps del costat de l'església.

Autor: Joan Bellmunt i Figueras

© Castells de Lleida S.L. | VIATGES MONTILINE 14, SL - Llicència 1434 | C/ Major 14, 25737 - Montsonís. | Tel: 973 40 20 45 | Cif: b25311242 | - Privacitat | Legal | Qui som
esto es un tooltip message