BOSC TANCAT, centre d'oci i aventura
Barcelona Vallès Occidental
 
Castells: El gran Clàssic
Ruta “Castells de Lleida: Un Viatge al Passat”
Lleida Noguera 30-50 persones
19,70€
"La Botiga" - Hab. Superior amb Jacuzzi
Habitacions amb encant a Montsonís Medieval
Lleida Noguera 2 persones
40.70€
santdeldia

Sant del dia

Sants Joan, apòstol, evangelista; Evodi, bisbe, màrtir; Edbert i Protògenes, bisbes; Domènec Savi, confessor; santes Beneta, verge; Judit, màrtir

Sant Joan evangelista ha estat conegut popularment com "Sant Joan de les lletres grosses", pel fet que va ser un dels quatre que van escriure els evangelis. Els impressors el tenien com a patró i, aquests, per tal de retre-li homenatge, quan imprimien estampes sempre hi posaven el seu nom amb majúscules i d'aquí li ve el renom.

En aquest dia i en honor d'aquest sant feien festa els pobles de les Ventoses, que celebrava la Festa Major, i els Torms (ara passada al primer dissabte). En aquest darrer poble diuen els seus goigs:

Eixa vila dels Torms
nota en vós gran al·licient,
puig observa molt gojosa
vostra ajuda atentament;
vós que ens heu lliurat
de malalties i horrors:
Sant Joan, nostre advocat,
pregueu pels pecadors.

A Rialp havia estat tradició arrelada fer un aplec a l'església de Sant Joan de Colinos el dia 6 de maig, però va anar minvant fins a perdre's. Aquest temple era situat en un vessant de la muntanya sobre el curs de la Noguera Pallaresa. S'hi anava en processó, que era encapçalada per la "bandera" i seguida de tota la població, amb les autoritats en primer terme. Un cop a dalt es deia missa, es cantaven els goigs i es donava un pa beneït a cada assistent.

A Àger, en temps passats, el rector de la parròquia estava obligat a sortir en processó, des de la parròquia, i amb l'assistència del vicari del Capítol de la col·legiata, cada dissabte del mes de maig. El primer dissabte la processó anava fins a la capella de la Santíssima Trinitat. Així mateix, el poble d'Os de Balaguer el primer dissabte de maig anava a la Mare de Déu de Cérvoles, i així consta en documentació de mossèn Josep Benseny.

D'altra banda el Vilosell celebra el tradicional aplec a l'ermita de Sant Miquel de la Tosca, situada a la Serra la Llena, i que és un dels actes més importants de l'any d'aquest municipi de les Garrigues.

Autor: Joan Bellmunt i Figueras

© Castells de Lleida S.L. | VIATGES MONTILINE 14, SL - Llicència 1434 | C/ Major 14, 25737 - Montsonís. | Tel: 973 40 20 45 | Cif: b25311242 | - Privacitat | Legal | Qui som
esto es un tooltip message