BOSC TANCAT, centre d'oci i aventura
Barcelona Vallès Occidental
 
Castells: El gran Clàssic
Ruta “Castells de Lleida: Un Viatge al Passat”
Lleida Noguera 30-50 persones
19,70€
"La Botiga" - Hab. Superior amb Jacuzzi
Habitacions amb encant a Montsonís Medieval
Lleida Noguera 2 persones
40.70€
bolets

Bolets

Com s’ha de collir un bolet?
Els bolets s’han de collir tallant-los la cama amb un ganivet? Per quina raó s’està en contra d’utilitzar un rasclet per buscar bolets? A pagès sempre s’havia fet així i hi ha hagut bolets fins ara! Es veritat que els bolets es recuperen ràpidament si no es cullen durant uns anys? Què cal fer per trobar bolets ? On surten més els bolets, al solell o a l’obaga? Diuen que als indrets on hi ha fortes pedregades durant l’estiu, s’hi fan més rovellons a la tardor. Què en sabeu? M’han dit que els reigs bords indiquen quan han de sortir els ceps. Què hi ha de veritat? Com és que en els boscos de les valls de Solsona no trobo ceps ? Tenim un pinet al jardí que ens donava rovellons, però en fer-se gran hem deixat de collir-ne. Per què? Quin rovelló és més bo? Quina és la millor manera de transportar els bolets? Com és millor disposar els bolets en un cistell? Un cop a casa, cal netejar-los tot seguit o es pot esperar? Com és millor guardar-los? Per quina raó recomanen anar a buscar bolets dues o tres setmanes després de pluges fortes? Per què es fa servir un gos o un porc per buscar tòfones? Com s’ensenya un gos perquè busqui tòfones? Es poden collir els bolets menuts o és millor deixar-los créixer? És veritat que cada set anys toca una temporada bona de bolets? La «mare del rovelló», o rovellola, és un rovelló normal? Què és el millor que es pot fer amb un bolet quan, un cop collit, observes que està cucat? Un cop collit un bolet, podem fer alguna cosa per afavorir la dispersió? Es fa mal a un miceli si es cullen tots els bolets que fa?
Com viuen els bolets?
Com s’ho fan els fongs per alimentar-se? Quina funció tenen els bolets en un camp o al bosc? Per què els rovellons es fan només on hi ha pins o avets? Què és un erol? Tots els erols maten l’herba? Com és que en un camp que hi ha al meu poble, els cama-secs no maten l’herba, i a la resta sí? Voleu dir que no depèn de la quantitat de fems que hi han tirat? En un any de bolets, a banda d’haver-n’hi molts també són més grossos? Oi que als bolets els fan poc mal les gelades? Els fongs dormen? Què és una esporada? Quantes espores fa un bolet? Quant triga a sortir un bolet? Al meu poble diuen que quan es mira un bolet, deixa de créixer. Què en sabeu d’aquest tema? Hi ha boscos en què es troben una gran quantitat de bolets, però tots són de la mateixa mena. En altres boscos, en canvi, hi ha molta més varietat. A què es deu, això? Com es defensen les plantes dels fongs paràsits? Per què es fan bolets principalment a la tardor? Té influència la lluna en l’aparició dels bolets? Per què es torna verd un rovelló quan el toques o el masegues? Quina funció té la llet d’un rovelló? Com és que a Mallorca gairebé tots els esclata-sangs són de sang vermella i en canvi no hi ha pinetells, els rovellons de sang ataronjada? M’han dit que abans no es trobaven rovellons a l’Amèrica del Sud i ara sí. A què es deu aquest canvi? He vist al bosc uns bolets que allargaven la cama per sortir de sota un tronc. Això ho fan per respirar o per poder fer el bolet? Hi ha bolets, com les tòfones, que viuen soterrats. Com s’ho fan per escampar les espores? Com s’ho fan les tòfones i els altres bolets per produir cremats?
Hi ha alguna manera segura de saber si un bolet és bo?
Hi ha alguna manera segura de saber si un bolet és bo? Em podria donar el títol d’un bon llibre per identificar bolets? És veritat que si guardes una Amanita phalloides al cistell, tots els bolets que la toquin es tornen verinosos i cal llençar-los? Què cal fer amb els bolets que no se sap si són comestibles? A qui haig d’anar a veure perquè m’asseguri que un bolet és bo? Podria ampliar-nos la informació sobre Micolist? A TV3 van explicar una recepta de cuina amb un bolet que els meus llibres diuen que és tòxic. Com pot ser? Qui té raó? Al programa Caçadors de bolets va sortir un japonès que deia que ell tastava un bocí dels bolets que trobava i que si no li feien mal, se’ls menjava. Ho troba bé això? És veritat que hi ha un bolet que «redueix el colesterol»? Un amic meu diu que ha tastat una cervesa feta amb bolets. On en puc trobar? S’han extret antibiòtics dels bolets, de manera similar a les floridures? Una amiga meva diu que és al·lèrgica als bolets. Hi ha al·lèrgies als bolets? Diuen que els pets de llop són bons per a les ferides. És així? En alguns llibres he llegit que l’Amanita muscaria és un bolet mortal i en altres, que és gairebé comestible. En què quedem? En una altra conferència ens van dir que s’havia descobert que el verderol era tòxic. A casa, tota la vida els hem menjat. A qui haig de creure? Als prats hi ha molts bolets diferents, com puc saber si el que recullo són cama-secs? Fa molts anys, recomanaven prendre «el bolet», una mena de iogurt. Tenia alguna cosa a veure amb els bolets? La meva filla ha portat a casa el «bolet del te», podria dir-me de què es tracta? És alguna cosa perillosa? Diuen que l’«home del gel», el cos del qual es va trobar en una glacera tirolesa, portava bolets a sobre. Me’n pot dir alguna cosa més? Els bolets que es venen són sempre segurs ? Qui s’encarrega que els bolets que es venen en un mercat siguin bons, que no es cometin equivocacions?
Per què són tan indigestos els bolets?
Per quina raó costa tant digerir els bolets? A un familiar meu sempre se li indigesten els bolets. Com és? Com recomana preparar els rovellons a la brasa? Els bolets són nutritius? Els bolets «porten» colesterol? Per què es cuquen els bolets? Per quina raó les llenegues tenen la mucositat que tenen? Per què els rossinyols no es cuquen gairebé mai? Per què hi ha anys en què la majoria de bolets estan cucats i altres no? És sa menjar bolets que estan cucats o és millor llençar-los? Es poden menjar els bolets que estan una mica «tocats» o florits? Quina és la millor tècnica per assecar els bolets? Per què són tan cars els bolets secs? Com s’eliminen les arnes dels bolets secs? Puc conservar bolets fent servir un aparell de buit? Com es prepara l’oli de ceps? M’han parlat d’un aiguardent de bolets, en sap alguna cosa? Com es fa un extracte de bolets? Diuen que va bé per als plats de carn... Vaig tastar el reig (Amanita caesarea) i no el vaig trobar gens gustós. No m’explico la fama que té. Voleu dir que val tant com es diu? Un dia vaig tastar una tòfona en conserva i no valia res. Per què són tan cares? Diuen que la majoria de tòfones que es venen són de la Xina. En sap alguna cosa? Diuen que la tòfona blanca és una de les més preuades i, en canvi, al mercat de la Boqueria és més barata que la negra. Com és? És veritat que hi ha pets de llop gegants, de més de mig metre de diàmetre? En un pot de conserva de bolets que vaig comprar deia que eren «Llenega del Pirineu», però a l’etiqueta, en lletra petita, indicava el nom d’una altra espècie que ara no recordo. Vaig mirar en uns llibres de bolets i no era la llenega. Tinc raó? Ens enred Com és que en la majoria de conserves que comprem, els bolets tenen tan poc gust? Els rovellons que faig en conserva sempre se’m tornen foscos. A què es deu? A mi, els bolets em suren a l’aigua. Què he de fer perquè no em passi? Quanta sal he de posar perquè els bolets es conservin? Va bé la prova de l’ou?
Puc sembrar rovellons en el meu jardí?
Al mas tenim fems de cavall, com els puc fer servir per cultivar xampinyons? Puc cultivar xampinyons al jardí? Si es cultiven xampinyons industrialment, per què no es fa el mateix amb els rovellons? Puc sembrar rovellons al jardí? Fa temps es deia que soterrant les deixalles dels rovellons al peu dels pins, aquests acabaven fent rovellons. És veritat o mentida? Els batuts d’espores es poden congelar? Fins fa pocs anys, sortien rovellons vora els pins del meu jardí. Aquest any, però, no n’ha aparegut cap. Com és? A l’hora de sembrar un arbre, és el mateix fer-ho amb un bolet que estigui corcat? Puc fer créixer cama-secs entre la gespa del meu jardí? Puc fer servir cama-secs deshidratats per sembrar el jardí? Què cal fer per eliminar els cama-secs que em maten la gespa? Com és que en els boscos de les rodalies de casa no es fan mucoses o llenegues negres i, en canvi, sí que n’hi ha a la vall del davant? Les múrgoles surten en terrenys cremats. Cal que cremi l’herba d’un tros per a tenir-ne? Com és que dieu que no es poden cultivar les múrgoles i per internet es poden trobar llavors de múrgola a la venda? Per què els bolets cultivats tenen un gust tan diferent dels silvestres? Què és una placa de cultiu? Es poden produir bolets en una placa de cultiu? Al diari he llegit l’anunci d’una empresa que afirma que pots fer molts diners cultivant bolets a casa. Ho recomaneu? Als testos de casa m’ha sortit un bolet groc sense haver-lo sembrat. Què és?

© Castells de Lleida S.L. | VIATGES MONTILINE 14, SL - Llicència 1434 | C/ Major 14, 25737 - Montsonís. | Tel: 973 40 20 45 | Cif: b25311242 | - Privacitat | Legal | Qui som
esto es un tooltip message