SOPES EN ANGLÈS?
Diverteix-te aprenent anglès!
Lleida Noguera 1-25 persones
25€
Castells: El gran Clàssic
Ruta “Castells de Lleida: Un Viatge al Passat”
Lleida Noguera 30-50 persones
19,70€
REF. 1098 - VALL DEL BISAURA
El Mirador del Bisaura
Barcelona Osona 8-10 persones
15€
"La Botiga" - Hab. Superior amb Jacuzzi
Habitacions amb encant a Montsonís Medieval
Lleida Noguera 2 persones
40.70€
Dinar a la grega
Vine a conèixer el món grec!
Lleida Noguera 1-80 persones
28€
BOSC TANCAT, centre d'oci i aventura
Barcelona Vallès Occidental
 
REGALA MONTSONÍS! Des de 34
Montsonís Experiència Medieval
Lleida Noguera
 
Tornar
A un familiar meu sempre se li indigesten els bolets. Com és?
Si els bolets sempre ens causen indigestions, independentment de com estiguin cuinats, l’origen de la intolerància s’ha de buscar en altres raons més enllà de les que s’han esmentat. Hi ha un cert nombre de persones que tenen una sensibilitat especial envers els bolets, una intolerància digestiva. Aproximadament, la presenten 2 de cada 100 consumidors europeus (8% si són naturals de Groenlàndia).
En donarem detalls. Una de les intoleràncies alimentàries més freqüents del país és la intolerància a la llet. Les causes són força similars a les d’alguns bolets. La intolerància a la llet prové majoritàriament de la dificultat de digerir la lactosa, el sucre predominant en la llet. Aquesta incapacitat prové de la manca de l’enzim lactasa (exactament una ß-galactosidasa) que normalment produeixen les cèl·lules que recobreixen l’interior del budell prim. Tècnicament, la intolerància s’anomena «hipolactàsia» i afecta pels volts d’un 40% de la nostra població.
És molt infreqüent al nord de Europa (2%) i corrent a Sicília (70% de la població). La funció de la lactasa és trencar la lactosa de la llet en fragments menuts de manera que puguin ser absorbits i metabolitzats. Quan hi ha una manca de lactasa, la lactosa no és absorbida, la degraden els bacteris del còlon i generen àcids (acètic, pirúvic, làctic i butíric) i gasos, que acostumen a produir dolor abdominal i un cert grau de diarrea. L’absència crònica de lactasa pot manifestar-se des del naixement, tot i que és molt infreqüent, o a partir dels dos anys. És més evident a mesura que passen els anys. Bé, ara que tenim el quadre de la intolerància a la lactosa més clar, vegem quina relació hi ha amb els bolets.
En els bolets no trobem lactosa, però sí un sucre proper, la trehalosa. Es tracta d’un sucre comú a la majoria dels bolets que els proporciona certes peculiaritats, com la resistència o tolerància a la congelació i a la dessecació (vegeu les preguntes 23 i 38). Si mengem bolets, la trehalosa es metabolitza a nivell intestinal de manera molt similar a la lactosa, però en aquest cas mitjançant un enzim específic, la trehalasa. Alguns humans presenten una incapacitat de produir trehalasa, la qual cosa els provoca un quadre clínic d’intolerància molt similar al de la lactosa. Entre mitja hora i dues hores després de consumir bolets, apareix dilatació intestinal amb producció de gasos (hidrogen i metà) i, sovint, diarrea. Una veritable intolerància digestiva feta visible per la capacitat dels bacteris del còlon de degradar la trehalosa.
Autor: Enric Gràcia
Llibre: Puc sembrar rovellons al meu jardí? Resposta a 150 preguntes sobre bolets
Editorial: La Magrana

Article

© Castells de Lleida S.L. | VIATGES MONTILINE 14, SL - Llicència 1434 | C/ Major 14, 25737 - Montsonís. | Tel: 973 40 20 45 | Cif: b25311242 | - Privacitat | Legal | Qui som
esto es un tooltip message