SOPES EN ANGLÈS?
Diverteix-te aprenent anglès!
Lleida Noguera 1-25 persones
25€
Castells: El gran Clàssic
Ruta “Castells de Lleida: Un Viatge al Passat”
Lleida Noguera 30-50 persones
19,70€
REF. 1098 - VALL DEL BISAURA
El Mirador del Bisaura
Barcelona Osona 8-10 persones
15€
"La Botiga" - Hab. Superior amb Jacuzzi
Habitacions amb encant a Montsonís Medieval
Lleida Noguera 2 persones
40.70€
Dinar a la grega
Vine a conèixer el món grec!
Lleida Noguera 1-80 persones
28€
BOSC TANCAT, centre d'oci i aventura
Barcelona Vallès Occidental
 
REGALA MONTSONÍS! Des de 34
Montsonís Experiència Medieval
Lleida Noguera
 
Tornar
Diuen que l’«home del gel», el cos del qual es va trobar en una glacera tirolesa, portava bolets a sobre. Me’n pot dir alguna cosa més?
I tant! Un amic meu, micòleg austríac, ha estudiat i identificat els bolets que portava en Ötzi, que és un dels molts noms que han rebut les restes momificades d’aquest home. M’ha enviat una còpia dels seus treballs, la qual cosa m’ha permès estar al dia d’aquest tema. En Ötzi es va trobar vora la frontera entre Itàlia i Àustria, en una glacera i, per tant, congelat. Estava perfectament conservat, tant físicament com la seva indumentària i els atuells. Es creu que va morir ara fa 5100 o 5350 anys. Ha estat estudiat per un ampli ventall d’investigadors i se n’ha publicat nombrosos treballs. En Ötzi portava a sobre dues espècies diferents de bolets. Ambdues eren de bolets de soca. En una bossa es va trobar una «massa negra», així es com es va catalogar en un primer moment. Aleshores es creia que es tractava d’una reïna, la funció de la qual podia ser una mena de kit de reparació prehistòric. Més tard se’n va descobrir el caràcter fúngic. Un cop analitzada la massa es va identificar com un conjunt d’hifes de bolet d’esca (Fomes fomentarius). L’esca s’obtenia batanant, colpejant repetidament els bolets fins a reduir-los a un munt de filaments, una mena de cotó prehistòric. La utilitat d’aquesta «massa negra» se suposa que cal relacionar-la amb el foc. Per una banda, l’esca seca s’encén amb certa facilitat si s’acosta a guspires. Per una altra, si en lloc de batanar-lo, el bolet es tallava en forma de cassoleta s’hi podien col·locar brases a l’interior. Així, el bolet, en cremar molt lentament, permetia transportar el foc d’una localitat a una altra. En aquest cas, però, sembla que el bolet havia estat batanat, ja que fins i tot s’han trobat restes de pirita entre la massa d’hifes. Per tant, cal suposar que en Ötzi feia servir l’esca per encendre foc. A més, portava la bossa penjada d’una mena de cinturó sota la roba. O sigui a recer de la humitat. Sobre el vestit, a mà, portava penjades dues peces de bolet de soca perforades, cadascuna enfilada en cintes de cuir. Tenien la mida d’una nou. Es tracta de dos trossos de bolet d’esca de bedoll (Piptoporus betulinus). Aquest bolet té aplicacions variades. Es creu que es feia servir per les seves propietats estíptiques, és a dir, per curar ferides sagnants. Encara avui dia s’empra en certes barberies i s’aplica sobre els talls de navalla. I encès, es podia utilitzar per cauteritzar ferides. La tècnica de cauterització mitjançant fongs es manté en l’actualitat entre els lapons, els xinesos i els japonesos. Les propietats medicinals i el fet que en Ötzi portés aquests fragments de bolet tant a l’abast refermen la idea que els guardava com a farmaciola d’urgència. Tant en Ötzi, com la seva indumentària i l’utillatge que transportava es conserva al Museo Archaeologico dell’Alto Adige, a Bolzano, Itàlia. En podeu veure imatges i consultar-ne les corresponents explicacions a Internet ().
Autor: Enric Gràcia
Llibre: Puc sembrar rovellons al meu jardí? Resposta a 150 preguntes sobre bolets
Editorial: La Magrana

Article

© Castells de Lleida S.L. | VIATGES MONTILINE 14, SL - Llicència 1434 | C/ Major 14, 25737 - Montsonís. | Tel: 973 40 20 45 | Cif: b25311242 | - Privacitat | Legal | Qui som
esto es un tooltip message