SOPES EN ANGLÈS?
Diverteix-te aprenent anglès!
Lleida Noguera 1-25 persones
25€
Castells: El gran Clàssic
Ruta “Castells de Lleida: Un Viatge al Passat”
Lleida Noguera 30-50 persones
19,70€
REF. 1098 - VALL DEL BISAURA
El Mirador del Bisaura
Barcelona Osona 8-10 persones
15€
"La Botiga" - Hab. Superior amb Jacuzzi
Habitacions amb encant a Montsonís Medieval
Lleida Noguera 2 persones
40.70€
Dinar a la grega
Vine a conèixer el món grec!
Lleida Noguera 1-80 persones
28€
BOSC TANCAT, centre d'oci i aventura
Barcelona Vallès Occidental
 
REGALA MONTSONÍS! Des de 34
Montsonís Experiència Medieval
Lleida Noguera
 
Tornar
En alguns llibres he llegit que l’Amanita muscaria és un bolet mortal i en altres, que és gairebé comestible. En què quedem?
El reig bord o cogomella mosquera, Amanita muscaria, és un bolet que conté determinats metabòlits que són actius sobre el sistema nerviós central, el cervell per entendre’ns. Principalment, el bolet conté àcid ibotènic, una substància neurotòxica que també es pot trobar en altres bolets, com l’Amanita pantherina, i probablement deuen a aquest component certes intoxicacions causades per l’Amanita gemmata i l’Amanita solitaria. Quan es cou el bolet, aquesta substància es transforma en muscimol, que és la responsable dels efectes. També hi ha altres metabòlits accessoris, com la muscazona, la muscarina, i diversos pigments de la cutícula, però no els tractarem. Centrem-nos en l’àcid ibotènic. En l’actualitat es tenen dades fidedignes de les concentracions d’aquest àcid que hi ha al barret dels reigs bords. Segons les localitats on es cull el bolet, varien entre 100 mil·ligrams i un gram per quilo de bolet fresc, aproximadament (78-990 mg/kg, per ser més exactes). La concentració per bolet és, per tant, molt variable. El reig bord, doncs, és un bolet que sempre conté metabòlits neurotòxics i en concentració clarament variable; en conseqüència, no pot considerar-se mai comestible ni assegurar que les concentracions de metabòlits no puguin conduir a la mort. Les intoxicacions causades per la ingestió de la cogomella mosquera cal assimilar-les a un fort embriagament. Acostumen anar associades a vòmits i pèrdua de coneixement. El bolet té fama de ser al·lucinogen. És erroni. Només causa somnis vívids, que semblen viscuts, però sempre quan s’està adormit, sense consciència. Recomano que la gent prengui vi amb dosis equilibrades, ja que és bo per al cos i acostuma a desinhibir certs caràcters. Però no he recomanat mai que la gent s’embriagui de vi, com tampoc ho faré amb el reig bord, una borratxera que podria conduir a la mort.
Autor: Enric Gràcia
Llibre: Puc sembrar rovellons al meu jardí? Resposta a 150 preguntes sobre bolets
Editorial: La Magrana

Article

© Castells de Lleida S.L. | VIATGES MONTILINE 14, SL - Llicència 1434 | C/ Major 14, 25737 - Montsonís. | Tel: 973 40 20 45 | Cif: b25311242 | - Privacitat | Legal | Qui som
esto es un tooltip message